Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση συνεπεία εναπόθεσης αλάτων ασβεστίου (υδροξυαπατίτη) στην μάζα των τενόντων του στροφικού πετάλου.
Συχνότερα προσβάλλεται ο υπερακάνθιος τένοντας σε ασθενείς ηλικίας 30 έως 50 ετών.
Παρά το ότι έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες, ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός παραμένει άγνωστος.
Η παρουσία των αλάτων ασβεστίου στην μάζα των τενόντων οδηγεί σε επιδεινούμενη φλεγμονή του τένοντα με συχνές σημαντικές παροξύνσεις του άλγους.
Η κλινική εικόνα ποικίλλει από ήπιες ενοχλήσεις κατά την κίνηση και ήπιο περιορισμό του εύρους κίνησης έως και πλήρης κατάγηση της κίνησης και ανυπόφορους πόνους.
Η απεικονιστική διάγνωση της ασβεστοποιούς τενοντίτιδας του ώμου επιβεβαιώνεται με απλή ακτινογραφία ενώ το υπερηχογράφημα του ώμου θα μας δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για την έκταση και την εντόπιση της επασβέστωσης όσο και την κατάσταση του τένοντα και των υπόλοιπων μαλακών μορίων του πάσχοντος ώμου.
Σπάνια είναι απαραίτητη η εκτίμηση του πάσχοντος ώμου με μαγνητική τομογραφία.
Αρχικά συνιστάται ανάπαυση του πάσχοντος άνω άκρου, φαρμακευτική παυσίπονη αγωγή και φυσιοθεραπεία. Ιδιαίτερα επώδυνες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπισθούν με έγχυση κορτικοειδών και τοπικού αναισθητικού.
Εάν αποτύχει η συμπτωματική αντιμετώπιση ή εάν έχουμε συχνές υποτροπές επώδυνης ωμαλγίας συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση της επασβέστωσης.