Ο οπίσθιος χιαστός είναι ο πιο ισχυρός από τους τέσσερις βασικούς συνδέσμους του γόνατος (πρόσθιος χιαστός, οπίσθιος χιαστός, έσω πλάγιος και έξω πλάγιος σύνδεσμος). Είναι ένας ενδαρθρικός σύνδεσμος και συνδέει το κάτω άκρο του μηρού με το άνω άκρο της κνήμης.
Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος εκφύεται από το έσω τοίχωμα του έσω μηριαίου κονδύλου και καταφύεται πίσω από την αρθρική επιφάνεια της κνήμης. (βίντεο 1). Η κύρια λειτουργία του είναι να εμποδίζει την οπίσθια ολίθηση και την έξω στροφή της κνήμης σε σχέση με τον μηρό.
Είναι ισχυρότερος από τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο και τραυματίζεται σπανιότερα. Η ρήξη του οπισθίου χιαστού συνδέσμου είναι αποτέλεσμα άσκησης ισχυρής βίας της πρόσθιας επιφάνειας της κνήμης προς τα πίσω.
Η ρήξη του οπίσθιου χιαστού συμβαίνει σε αθλητές υψηλών απαιτήσεων (ποδόσφαιρο, σκι, μπάσκετ) συχνότερα όμως είναι αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων. Σπάνια συναντούμε μεμονωμένες ρήξεις οπισθίου χιαστού συνδέσμου. Συνήθως συνυπάρχουν συνοδές βλάβες (ρήξη μηνίσκου, έσω ή έξω πλαγίου συνδέσμου, ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου).
Η ρήξη του οπισθίου χιαστού εκδηλώνεται με έντονο πόνο ο οποίος είναι συνεπεία του άμεσα εγκατεστημένου αιμάρθρου (συλλογή αίματος μέσα στην άρθρωση) ή της παρουσίας πιθανών συνοδών κακώσεων (ρήξη μηνίσκου, έσω, έξω πλαγίου, οστεοχόνδρινες βλάβες). Το αίμαρθρο (πρήξιμο) έχει σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του εύρους κίνησης της άρθρωσης (block γόνατος) και χωλότητα.
Η διγάνωση της ρήξεως του οπισθίου χιαστού συνδέσμου τίθεται με την ορθή λήψη του ιστορικού, την κλινική εικόνα (οπίθια ολίσθηση της κνήμης) (βίντεο 2) και τον απεικονιστικό έλεγχο (μαγνητική τομογραφία) (εικόνα 1,2) και επιβεβαιώνεται διεγχειρητικά.