Η ρήξη μηνίσκου είναι ένας από τους πλέον συχνούς τραυματισμούς του γόνατος. Συμβαίνει σε όλες τις ηλικίες, ειναι δε συχνότερη σε αθλητές και ειδικότερα σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα σωματικής επαφής (contact sports).
Ανατομία Μηνίσκου
Οι μηνίσκοι (έσω και έξω) είναι δυο ινοχόνδρινες δομές του γόνατος (ημισεληνοειδούς σχήματος) που παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης. Αυξάνουν την επαλληλία των δύο αρθρικών επιφανειών σε όλο το εύρος κίνησης της άρθρωσης δρώντας παράλληλα ως "αμορτισέρ" του γόνατος απορροφώντας τα αναπτυσσόμενα φορτία κατά την φόρτιση.
Το περιφερικό τριτημόριο του μηνίσκου έχει πλούσια αιμάτωση (red zone). Αντίθετα το μέσο και κεντρικό τριτημόριο έχουν πτωχή (red-white) και καθόλου (white zone) αντίστοιχα αιμάτωση.
Περιγραφή Ρήξης Μηνίσκου
Η ρήξη μηνίσκου διακρίνεται ανάλογα με την εντόπιση (προσθίου, οπισθίου κέρατος και σώματος μηνίσκου) την μορφολογία (περιφερικού τύπου, οριζόντια, κάθετη, δίκην λαβής κάδου κ.α.) και τον μηχανισμό (τραυματική, εκφυλιστική).
Στους αθλητές η ρήξη μηνίσκου συνυπάρχει συχνά με άλλους τραυματισμούς του γόνατος όπως ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου.
Αιτία Ρήξης Μηνίσκου
Η τραυματική ρήξη σε νέους ασθενείς είναι συνέπεια υψηλών φορτίων που δρούν οξέως στον υγιή μηνίσκο (στροφική κάκωση, πτώση από ύψος, άμεση επαφή). Στις μεγαλύτερες ηλικίες συναντούμε τις εκφυλιστικές ρήξεις, όπου με ηπιότερους μηχανισμούς συμβαίνει η ρήξη του "φυσιολογικά" φθαρμένου μηνίσκου. Έτσι, και μια απλή απότομη κίνηση κατά την έγερση μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ρήξη, όταν οι μηνίσκοι έχουν υποστεί εκφύλιση (φθορά) από επαλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς.
Συμπτώματα της Ρήξης Μηνίσκου
Τα πιο κοινά συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου είναι:
• Πόνος
• Δυσκαμψία και οίδημα (πρήξιμο)
• Κλείδωμα (block) του γόνατος
• Η αίσθηση αστάθειας του γόνατος
• Περιορισμός του εύρους κίνησης
Η κλινική εικόνα δεν είναι πάντοτε τυπική και μπορεί κανείς να αναφέρει ήπιες ενοχλήσεις, περιοδικούς υδράρθρους (πρήξιμο του γόνατος) ή ακόμη και να είναι ασυμπτωματικός.
Συνήθως ο ασθενής με τραυματική ρήξη μηνίσκου αναφέρει πόνο στην έσω ή έξω πλευρά του γόνατος (ρήξη έσω-έξω μηνίσκου αντίστοιχα), η οποία επιδεινώνεται με την κίνηση (ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, βαθύ κάθισμα). Μπορεί να σημειώνεται μικρός εως μεγάλος περιορισμός του εύρους κίνησης της άρθρωσης, ακόμη και κλείδωμα (εμπλοκή) του γόνατος όταν το ραγέν τμήμα του μηνίσκου παρεκτοπισθεί και "σφηνώσει" μεταξύ των αρθρικών επιφανειων της κνήμης και του μηρού.
Διάγνωση Ρήξης Μηνίσκου
Η φυσική εξέταση (έλεγχος ειδικών κλινικών δοκιμασιών) και η ορθή λήψη πλήρους ιστορικού (πότε ξεκίνησαν οι ενοχλήσεις, πότε είναι πιο έντονες, μηχανισμός τραυματισμού, παλαιότερες κακώσεις) είναι τα σημαντικότερα βήματα για την διάγνωση της ρήξεως του μηνίσκου. Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται πάντοτε με την μαγνητική τομογραφία του γόνατος, η οποία έχει υψηλό δείκτη ευαισθησίας και αναδεικνύει απεικονιστικά την ρήξη του μηνίσκου
Θεραπεία για τη Ρήξη Μηνίσκου
Η θεραπεία της ρήξεως μηνίσκου είναι κατά κανόνα χειρουργική πλην κάποιων περιπτώσεων. Στόχοι της θεραπείας είναι να απαλλαγεί ο ασθενής από τα οξέα συμπτώματα (πόνος, χωλότητα) και να προστατεύσει μακροπρόθεσμα την πάσχουσα άρθρωση του γόνατος (αποφυγή πρώιμης εκφύλισης). Σε σπάνιες περιπτώσεις περιφερικών ρήξεων μηνίσκου σε πολύ νεαρούς ασθενείς με υψηλού δυναμικό επούλωσης ή σε μεγαλύτερες ηλικίες με ασυμπτωματικές ρήξεις επιλέγουμε την συντηρητική θεραπεία (αποφόρτιση, μυική ενδυνάμωση, φυσιοθεραπεία)
Η χειρουργική θεραπεία γίνεται με αρθροσκόπηση του γόνατος. Κεντρικό δόγμα της χειρουργικής θεραπείας αποτελεί η διατήρηση του περισσότερου δυνατού υγειούς τμήματος μηνίσκου. Προς επίτευξη του στόχου αυτού μικρά ραγέντα τμήματα με πτωχή αιμάτωση (white zone) απλά αφαιρούνται (μερική μηνισκεκτομή). Οι ασθενείς φεύγουν την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και επανέρχονται σε πλήρη καθημερινή δραστηριότητα άμεσα και σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες μετά από 20-30 ημέρες.
Όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις (μεγάλη περιφερική, πρόσφατη ρήξη σε νέους ασθενείς) σκόπιμο είναι να γίνεται συρραφή του μηνίσκου. 'Ολες οι περιφερικές ρήξεις (red zone) με πλούσια αιμάτωση είναι σκόπιμο να αντιμετωπίζονται με αρθροσκοπική συρραφή με σκοπό την επούλωση και την διατήρηση του μηνίσκου. Και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς εξέρχονται την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο, απαιτείται όμως σύνθετο πρόγραμμα αποκατάστασης και αποφόρτιση του σκέλους 4-6 εβδομάδες. Επιστροφή δε σε αθλητικές δραστηριότητες επιτρέπεται μετά το πέρας 3-4 μηνών.
Σε μεγάλες σύνθετες ρήξεις σε νέους ασθενείς όπου η συρραφή και επούλωση του μηνίσκου είναι αδύνατη μπορεί να γίνει μεταμόσχευση μηνίσκου.
Διαβάστε περισσότερα για το μηνίσκο