Η αρθροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία αναγνωρίζονται, τεκμηριώνονται και αντιμετωπίζονται διάφορες ενδαρθρικές παθήσεις.
Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με το αρθροσκόπιο, μια κάμερα που εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μικρής προσπέλασης (3-5 χιλιοστά) και μεταφέρει την ενδαρθρική πραγματικότητα στην οθόνη του χειρουργού.
Μέσα από αυτή την μικρή τομή ο χειρουργός δύναται να επισκοπήσει όλες τις δομές της άρθρωσης, να αναγνωρίσει πιθανή παθολογία και με δεύτερη ή και τρίτη τομή του ιδίου μεγέθους (3-5 χιλιοστά) και με την χρήση ειδικών αρθροσκοπικών εργαλείων να αντιμετωπίσει την ανευρεθείσα παθολογία.
Παρά το ότι οι χειρουργικές τομές είναι πολύ μικρές, η αρθοσκόπηση δίνει στον χειρουργό «πληρέστερη εικόνα» της εξεταζόμενης άρθρωσης σε σχέση με το κλασσικό ανοικτό χειρουργείο. Παράλληλα προσφέρει και τα σημαντικά πλεονεκτήματα του λιγότερου μετεγχειρητικού πόνου, ταχύτερης αποκατάστασης και του καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος.
Οι πρώτες προσπάθειες αρθροσκοπικής προσέγγισης ανθρώπινων αρθρώσεων αναφέρονται πριν από έναν αιώνα περίπου στη διεθνή βιβλιογραφία, οι δε πρώτες αρθροσκοπικές επεμβάσεις γόνατος καταγράφτηκαν πριν από 50 χρόνια. Το γόνατο ήταν η κατεξοχήν άρθρωση εφαρμογής και εξέλιξης των αρθροσκοπικών χειρουργικών τεχνικών.
Οι δυνατότητες που μας προσέφερε η αρθροσκόπηση στην αναγνώριση, κατανόηση και αντιμετώπιση της παθολογίας της άρθρωσης μέσα από 2 εώς 3 μικρές προσπελάσεις (τομές) 3 εώς 5 χιλιοστών κατέστησαν τόσο σημαντικες, που σύντομα η εφαρμογή της τεχνικής επεκτάθηκε σε όλες τις αθρώσεις.
Πέραν του γόνατος σήμερα ολοένα και περισσότερς επεμβάσεις πραγματοποιούνται αρθροσκοπικά σε όλες τις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος (ώμος, ισχίο, αγκώνας, πηχεοκαρπική, ποδοκνημική).