Η πλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου γίνεται αρθροσκοπικά.
Υποκαθιστούμε δηλαδή τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο με μόσχευμα τενόντιο από τον ίδιο τον ασθενή. Συνήθεις επιλογές μοσχεύματος είναι οι οπίσθιοι μηριαίοι, ο επιγονατιδικός τένοντας και ο τετρακέφαλος.
Η επιλογή του μοσχεύματος γίνεται συνεκτιμώντας διάφορους παράγοντες (ηλικία, άθλημα, φύλο, επάγγελμα) ενώ το συνηθέστερο στη διεθνή βιβλιογραφία είναι το μόσχευμα των οπίσθιων μηριαίων.
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, η ανακατασκευή γίνεται ανατομικά (όσο πιο κοντά στην φυσιολογική θέση) είτε με μονή δέσμη (single bundle) είτε με διπλή δέσμη (double bundle).
Με την χρήση ειδικού τεχνολογικού εξοπλισμού και ειδικών χειρουργικών εργαλείων η πλαστική του προσθίου χιαστού συνδέσμου γίνεται μέσα από δύο τομές 5 mm επί τα εντός και επί τα εκτός του κάτω πόλου της επιγονατίδας και μια τομή 1,5 cm περιφερικότερα για την λήψη του μοσχεύματος.
Στην περίπτωση της μερικής ρήξεως του προσθίου χιαστού συνδέσμου (ρήξη μιας εκ των δύο δεσμών) προτείνεται η διατήρηση της μιας δέσμης και η ανακατασκευή της άλλης.
Φυσικά κατά την διάρκεια της επέμβασης εκτιμώνται και αντιμετωπίζονται και πιθανές συνοδές βλάβες του γόνατος (οστεοχόνδρινες βλάβες, ρήξη μηνίσκου).
Ο ασθενής παραμένει στο Νοσοκομείο ένα 24ωρο, ανακτά σύντομα την απλή καθημερινή δραστηριότητα και επανέρχεται στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 6 μήνες περίπου.