Νέα Μέθοδος Αντιμετώπισης Παθολογίας του Ισχίου
Οι πρώτες προσπάθειες αρθροσκοπικής προσέγγισης ανθρώπινων αρθρώσεων αναφέρονται πριν από έναν αιώνα περίπου στη διεθνή βιβλιογραφία, οι δε πρώτες αρθροσκοπικές επεμβάσεις γόνατος καταγράφτηκαν πριν από 50 χρόνια. Το γόνατο ήταν η κατεξοχήν άρθρωση εφαρμογής και εξέλιξης των αρθροσκοπικών χειρουργικών τεχνικών. Οι δυνατότητες που μας προσέφερε η αρθροσκόπηση στην αναγνώριση, κατανόηση και αντιμετώπιση της παθολογίας της άρθρωσης μέσα από 2 εώς 3 μικρές προσπελάσεις (τομές) 3 εώς 5 χιλιοστών κατέστησαν τόσο σημαντικες, που σύντομα η εφαρμογή της τεχνικής επεκτάθηκε σε όλες τις αθρώσεις.
Πέραν του γόνατος σήμερα πλέον αρθροσκοπούνται ο ώμος, ο αγκώνας, η πηχεοκαρπική και η ποδοκνημική άρθρωση.
Καθοριστικός θεωρείται και ο ρόλος της αρθροσκόπησης τα υελευταία 30 χρόνια στην αναγνώριση της παθολογίας του ώμου. Η παλαιά αντίληψη της απόδοσης πάσης φύσεως ωμαλγίας στην «περιαρθρίτιδα» - όρος που χρησιμοποιήθηκε πρίν από 150 χρόνια - τα τελευταία 10 χρόνια τείνει να αντικατασταθεί από τις πραγματικές αιτίες πόνου «με ονοματεπώνυμο», η δε τυπική μέθοδος αντιμετώπισης με χορήγηση αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων, η έγχυση κορτιζόνης και η «αναμονή» ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα έχουν πλέον αντικατασταθεί από συγκεκριμένες προτάσεις ουσιαστικής παρέμβασης, χειρουργικής ή συντηρητικής.
Η άρθρωση του ισχίου ποτελόυσε μέχρι πρότεινος «απόρθητο φρούριο» για τους «επίδοξους αρθροσκόπους». Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η άρθρωση του ισχίου είναι από τις πλέον βαθύτερα κείμενες και δύσκολα προσπελάσιμες από αθροσκοπικές πύλες εισόδου.
Η βελτίωση των τεχνικών και η ραγδαία εξέλιξη των ιατρικών εργαλείων συνέβαλαν καθοριστικά στην αρθροσκοπική προσέγγιση και αυτής της άρθρωσης. Αυτό επιτρέπει ώστε σήμερα να αντιμετοπίζονται παθολογικές καταστάσεις του ισχίου που μέχρι πρίν από λίγα χρόνια είτε αγνοούνταν είτε αντιμετωπίζονταν με «ανοικτές» προσπελάσεις. Επιπλέον η αρθροσκόπηση (εκ των έσω προσέγγιση) του ισχίου συμβάλλει καθοριστικά στο να αναγνωρίζονται και να κατανοούνται καλύτερα τόσο η φυσιολογία όσο και η παθολογία της άρθρωσης.
Με την αρθροσκόπηση του ισχίου είναι σχετικά απλό να αφαιρεθούν ελέυθερα ενδαρθρικά σώματα, να αντιμετωπιστούν ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου, η υμενική χονδρομάτωση, η συπτική αρθρίτιδα και η κοτυλομηραία πρόσκρουση. Η αναγνώριση και η περαιτέρω διερεύνηση της κοτυλομηραιίας πρόσκρουσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της αρθροσκόπηση του ισχίου. Είναι κατάσταση με επώδυνο περιορισμό του εύρους κίνησης του ισχίου που συναντάται συχνά σε νέους ανθρώπους ή αθλητές, και που αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, οδηγεί σε πρώιμη εκφύλιση, αποδιοργάνωση και οστεοαρθρίτιδα.
Η έγκαιρη αρθροσκοπική αντιμετώπιση της κοτυλομηριαίας πρόσκρουσης αποτελεί τη συχνότερη ένδειξη αρθροσκόπησης του ισχίου και επιτρέπει στους ασθενείς να απαλλαγούν από τον πόνο του ισχίου και να επειστρέψουν σύντομα στις καθημερινές τους δραστηριότες και την εργασία τους, αναστέλοντας , παράλληλα, την εξέλιξη προς της οστεοαρθρίτιδα.
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η αρθροσκόπηση του ισχίου εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία 5 χρόνια και στη χώρα μας. Οι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη της εξέλιξης αυτής, με την πρώιμη αναγνώριση παθολογικών καταστάσεων και τη λιγότερο παρεμβατική αντιμετώπιση αυτών.