«Θεωρώ ότι ο καλός γιατρός σε μια ομάδα είναι εκείνος που δε φαίνεται και πάρα πολύ»
Στο Arthroscopycenter.gr μπορεί κανείς να ακούσει απόψεις, να δεχτεί συστάσεις για τα μέσα που διαθέτουμε και φυσικά για την αντιμετώπιση με τον λιγότερο παρεμβατικό τρόπο των τραυματισμών του».
Στο επίτευγμα της Κηφισιάς να παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανταγωνιστική στη Basket League με νεαρούς Έλληνες παίκτες αναφέρθηκε ο γιατρός της ομάδας μας , Αναστάσιος Τόκης.
«Η καλύτερη αντιμετώπιση των τραυματισμών είναι η πρόληψη», επεσήμανε ο Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός του Metropolitan Hospital ενώ εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στους τραυματισμούς αθλητών και μη αθλητών.
Από μικρός παρακολουθούσε ποδόσφαιρο ωστόσο το μπάσκετ του προκαλεί πιο έντονα συναισθήματα.
Ας δούμε αναλυτικά τι δήλωσε:
Πως προέκυψε η συνεργασία με την ομάδα μπάσκετ της Κηφισιάς;
«Η γνωριμία με την Κηφισιά προέκυψε όταν η ομάδα βρισκόταν στην πορεία προς την άνοδο στη BasketLeague. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την αγωνία στο πρόσωπο του Ηλία Παπαθεοδώρου , του Σάββα Νικητάκη και του Σωτήρη Λατσούδα για το τι θα τους έλεγα σχετικά με τον τραυματισμό του Σάββα. Τελικά, χειρουργήθηκε ο Σάββας και πήγε εξαιρετικά και συνέβαλε στην προσπάθεια της ομάδας για την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία. Έτσι ξεκίνησε το «φλερτ». Συζητήσαμε το καλοκαίρι και προχωρήσαμε στη συνεργασία μας».
Πως θα χαρακτηρίζατε την φετινή πορεία της ομάδας;
«Από ιατρική άποψη πήγαμε πάρα πολύ καλά. Δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς και σε αυτό καθοριστικό παράγοντα έπαιξε ο γυμναστής, Παναγιώτης Ζέρβας και ο φυσικοθεραπευτής, Αντώνης Καραντώνης γιατί είναι οι άνθρωποι που έχουν τη συνεχή επίβλεψη των αθλητών και γνωρίζουν τις αδυναμίες τους. Εντοπίζουν τις ενοχλήσεις και τις αντιμετωπίζουν στη γένεσή τους. Ευτυχώς , η παρέμβαση η δική δε χρειάστηκε σε μεγάλο βαθμό και θεωρώ ότι ο καλός γιατρός σε μια ομάδα είναι εκείνος που δε φαίνεται και πάρα πολύ γιατί δε χρειάζεται να παρέμβει και πολλές φορές. Άρα, από ιατρικής πλευράς πήγαμε πάρα πολύ καλά.
Από μπασκετική άποψη τώρα! Είμαστε στα πλέι οφ και σαφέστατα είμαστε σε άριστη κατάσταση. Θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα για ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Ευτυχώς, βλέπω ότι υπάρχει ένα καλό επίπεδο ανταγωνισμού στο οποίο η ομάδα ανταποκρίθηκε άριστα οπότε όσο πιο έντονος είναι ο ανταγωνισμός στην κατηγορία τόσο καλύτερα «τρέχει» η ομάδα. Χαίρομαι πολύ που στην Κηφισιά υπάρχουν ελληνόπουλα, νέα παιδιά με πολύ μεγάλες προοπτικές και δυνατότητες. Αυτό μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ίσως είναι ένα στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε σημασία για να βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδιών που ενδιαφέρονται για το μπάσκετ, να παράγουμε ταλέντα γιατί κακά τα ψέματα τα τελευταία 30 χρόνια έχουν περάσει σπουδαίοι αθλητές από το χώρο του μπάσκετ. Είναι ινδάλματα για τα παιδιά μας και γενικότερα προάγουν το άθλημα».
Ποια είναι τα πιο συχνά περιστατικά και πως γίνεται να αποφύγει ένας αθλητής τους τραυματισμούς;
«Αυτό που μας προβληματίζει περισσότερο πλην των σπανιότερων περιστατικών που σχετίζονται με συνδεσμικές κακώσεις είναι οι μυϊκοί τραυματισμοί τους οποίους μπορεί κανείς με την άσκηση και την προπόνηση να «προλάβει». Υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα άσκησης και προγράμματα για πριν την προπόνηση που συμβάλλουν καθοριστικά στο να μειωθεί ο τραυματισμός έως και 50%. Οπότε είναι πολύ σπουδαία η συμβολή του γυμναστή της ομάδας και του φυσικοθεραπευτή ο οποίος εντοπίζει τη γένεση του πιθανού προβλήματος και δεν του επιτρέπει να διευρυνθεί. Επίσης, οι μυϊκές ανισορροπίες πολλές φορές είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που προδιαθέτει τραυματισμούς. Οπότε θα πρέπει να εντοπίζουμε από την αρχή τις αδυναμίες των αθλητών μας ώστε να περιορίσουμε την πιθανότητα τραυματισμών».
Ποια είναι η πιο δύσκολη περίπτωση που σας έχει τύχει;
«Όλες οι περιπτώσεις των αθλητών είναι δύσκολες και ανάλογα το περιστατικό θα πρέπει να δούμε την έκταση του προβλήματος , να βρούμε τις πιο άμεσες λύσεις ώστε να επανέλθει στην καθημερινότητα και κυρίως να τον στηρίξουμε και ψυχολογικά. Σε έναν τραυματισμένο αθλητή υπάρχει κυρίως ψυχολογική φθορά παρά οτιδήποτε άλλο. Το κύριο μέλημά μας είναι να τον ενθαρρύνουμε και βέβαια να του δώσουμε και λύσεις στο αντικειμενικό του πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό και λιγότερο τραυματικό τρόπο».
Ποιο είναι το αγαπημένο σας άθλημα;
«Από μικρός μου άρεσε πολύ το ποδόσφαιρο και ακόμα μου αρέσει. Θεωρώ όμως ότι το μπάσκετ πέρα από την ταχύτητα και το γεγονός ότι το ζεις πιο έντονα ο κόσμος που το αγαπάει είναι διαφορετικός και νιώθω πιο κοντά του».
Έχετε δημιουργήσει το Αrthroscopycenter.gr .Εξηγήστε μας τι ακριβώς είναι.
«Θέλουμε να ξέρει ο κόσμος ότι υπάρχει ένα κέντρο το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ευρύ κοινό (ανεξαρτήτως ηλικίας) και ασχολείται τόσο με χρόνιες παθήσεις όσο και με αθλητές στο κομμάτι της αντιμετώπισης αλλά και της πρόληψης τραυματισμών. Στο Arthroscopy Center μπορεί κανείς να ακούσει απόψεις, να δεχτεί συστάσεις για τα μέσα που διαθέτουμε και φυσικά για την αντιμετώπιση με τον λιγότερο παρεμβατικό τρόπο των τραυματισμών του».
Υπάρχουν διαφορές στους τραυματισμούς αθλητών και μη αθλητών; Επίσης, αλλάζει κάτι στην αποκατάστασή τους;
«Υπάρχουν διαφορές. Το σώμα του αθλητή έχει ασκηθεί και από τη μία είναι καλύτερος ο ιστός του, αν το δούμε μεμονωμένα ,αλλά είναι και πιο εκτεθειμένος στους τραυματισμούς λόγω της έντονης καταπόνησης. Η αντιμετώπιση είναι περίπου ίδια απλά η διαφορά έγκειται στο χρονικό περιθώριο της αποθεραπείας. Ο αθλητής πρέπει να επιστρέψει όσο πιο γρήγορα γίνεται γι΄αυτό εφαρμόζουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για να το επιτύχουμε ακολουθώντας πάντα τη φύση. Κάποιοι κανόνες είναι απαράβατοι , δε μπορούμε να πάμε κόντρα στο χρόνο και στη φύση οπότε πρέπει να τηρούμε το χρονοδιάγραμμα. Ψάχνουμε τη χρυσή τομή».